Online 1 | Online 2
Online 1 | • Online 2

Vattenpistol blev snackis i Vimmerby

Hans jobb går ut på att få alla att känna sig nöjda. I första hand kunderna, men också den egna personalen. ”Jag känner mig väldigt stolt när vi lyckas lösa ett uppdrag som ställer extra höga krav på oss”, säger projektledaren Daniel Sjöstam.
Nyheter Vattenpistol blev snackis i Vimmerby

I fem år har Daniel varit en av spindlarna i näten i Vimmerby. Som projektledare har han ansvar för 65 magasinstitlar per år. Hösten är den mest intensiva tiden. Förutom att det ofta är fullbokat i pressarna ska bland annat orderlistor och produktionsplaner för nästa år förberedas.

Ibland kan det vara svårt att lösa ett uppdrag, till exempel när kunden vill ha ett så tajt produktionsschema som möjligt. Men till slut når man alltid fram till en lösning. Daniel tycker att man kommer långt med sunt förnuft:

– Vi har ju alla samma mål, det viktiga är att resultatet ska blir lyckat. Tidningen ska se bra ut och nå ut till läsaren så snart som möjligt.

Vattenpistol i tidningen
Ibland etsar sig uppdragen fast i minnet. Som i fjol när en förlagskund i sista minuten ville att en ”gimmick” skulle sättas fast på förstasidan av ett magasin. I vanliga fall betyder en gimmick ett mindre paket eller något annat i liten storlek. Den här gången var det en vattenpistol (25 x 10 centimeter) som skulle limmas fast på tidningen. Daniel fick snabbt kalla in extrapersonal för att lösa uppgiften.

– Det blev mycket handarbete för oss. Och det var ganska svårt att paketera tidningarna. Men jag är glad att vi klarade det och att vi kunde tillgodose kundens önskemål på bästa sätt. Vattenpistolen blev en snackis som vi i personalen tog lärdom av, säger Daniel.

Att söka sig till tryckeribranschen var långt ifrån någon självklarhet för Daniel. Tidigare har han bland annat jobbat som servicebiträde på bensinmack, bilförsäljare och maskinoperatör. Efter att ha bott, arbetat och studerat i Gävle i några år återvände han till sina hemtrakter i Kalmar län (Daniel är uppvuxen i Västervik). 2006 flyttade han till Vimmerby och tre år senare fick han jobb på bokbinderiet på VTT Grafiska, som sedan blev V-TAB. Och strax därefter gick han över till den tjänst han har i dag.

Tätt samarbete i Vimmerby
– Innan jag kom hit hade jag ingen aning om hur det såg ut i ett tryckeri. I dag när jag går och handlar och ser en tidning i tidskrifthyllan tänker jag på hur otroligt mycket jobb som ligger bakom innan tidningen hamnar där i hyllan.

Projektledarna i Vimmerby jobbar tätt tillsammans och ger varandra råd och stöd när det behövs. De umgås också en hel del privat och har haft flera vinprovningar och musikquiz tillsammans, vilket Daniel uppskattar.

Men det är inte alltid Daniel kan vara med. Eftersom han är småbarnspappa är fritiden mycket begränsad. Han försöker tillbringa så mycket tid han kan med sin fru Hilma och de två sönerna, som är två och halvt år respektive sex månader. Efter jobbet får Daniel ofta läsa böckerna om Emil i Lönneberga och Pippi Långstrump för sina två killar.

Fördelar med print
Att tryckeribranschen har det tufft är väl känt. Dagstidningsupplagorna sjunker och tryckerier tvingas stänga. Men Daniel tror ändå att det finns en ljus framtid för print:

– Att läsa ett magasin på dator eller platta är inte alls samma sak som att hålla det i handen och vända blad efter blad. Det är en helt annan känsla. Jag tror framför allt att den som vill läsa snygga, välskrivna och nischade magasin kommer att fortsätta vilja göra det på papper.

Text: Ylva Carlsson
Foto: Tom Bengtsson


Mer om Daniel

Namn: Daniel Sjöstam
Gör: Projektledare på V-TAB i Vimmerby.
Ålder: 33. Familj: Fru Hilma och sönerna Filip, 2,5 år, och August, sex månader.
Tidigare jobb: Bland annat servicebiträde på bensinmack, bilförsäljare och maskinoperatör på mekanisk verkstad.
Fritid: Umgås med familj, vänner och motionerar då jag får tid.
Läser: Böcker, gärna deckare av Lars Kepler och Jussi Adler Olsen.
Det visste du inte om mig: Jag är en fena på matlagning, favoriterna är plankstek och fläskfilégryta.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!