Online 1 | Online 2
Online 1 | • Online 2

Tryckkvalitet avgörande för Expressen

Kvalitetsaspekten stod högt på agendan när Expressen valde att flytta tryckningen av sina magasin Leva & Bo och Mitt Kök till V-TAB. ”Vi är väldigt nöjda så här långt”, säger Leif Ahl, produktionschef på Expressen.

V-TAB har en uttalad målsättning att öka antalet magasinsuppdrag vid sin heatsetanläggning i Vimmerby. 2013 tog man hem en strategisk order från LRF Media, som omfattade 23 titlar. Även 2014 har börjat bra för V-TAB. Sedan i februari trycks Expressens magasin Leva & Bo och Mitt Kök i Vimmerby. Det är dock inte första gången som Expressen anlitar V-TAB för magasinstryck, redan för fyra år sedan trycktes flera av tidningens one shot-magasin i Vimmerby.

Leva & Bo och Mitt Kök trycks på V-TAB:s nyaste magasinspress, en 32-sidig rotationspress. Tack vare ett avancerat färginställningssystem kan makulaturen hållas ner rejält.

– Innan vi skrev på avtalet hade vi en ordentlig diskussion med V-TAB om tryckkvalitet. Vi fick en bra respons och ett starkt intryck av att V-TAB även tar miljöfrågorna på allvar, säger Leif Ahl, produktionschef på Expressen.

Leva-o-Bo

Återkommande kvalitetsmöten

På Expressens initiativ genomförs kontinuerliga kvalitetsmöten där redaktionell och teknisk personal från Expressen träffar representanter från V-TAB. Tillsammans går man igenom resultatet av trycket och tar upp förslag till förbättringar.

­– För oss är förstasidan extremt viktig eftersom det är den vi säljer magasinet på. Men det är också den sidan det kan uppstå mest diskussion kring, säger Leif Ahl.

Det handlar bland annat om den förväntade upplevelsen som Leva & Bos redaktion kan ha på trycket.

– Vi vill få bort det allmänna tyckandet och försöka hitta eventuella felkällor. Att lägga en mörk helsidesannons på baksidan av förstasidan blir sällan lyckat. Det är den typen av frågor vi vill lyfta, säger Leif Ahl.

Större veckoproduktioner

Expressens bilagor är bland de större veckoproduktioner som för tillfället trycks i den nyaste rotationspressen hos V-TAB i Vimmerby. Efter tryckningen binds/limmas tidningarna i bokbinderiet som ligger i samma lokaler som tryckeriet.

– Att vi kan klara hela produktionen, från tryck till limning och efterbearbetning, är en stor konkurrensfördel för oss, säger Stefan Artmark, säljare hos V-TAB.

Text: YLVA CARLSSON

Fakta:
Leva & Bo
Upplaga: Cirka 75 000 ex per vecka
Mitt Kök
Upplaga: Cirka 40 000 ex per månad

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!