Online 1 | Online 2
Online 1 | • Online 2

Projektledare med järnkoll på stora maskiner

En projektledare behöver känna till många olika tekniker och bör behärska det mesta inom tryck. Kristina Mutic, eller Kicki som hon oftast kallas, är just en sådan projektledare. Lång och bred erfarenhet kombinerat med kreativ nyfikenhet är egenskaper som hon besitter.
Kicki-Mutic-2

Direkt efter gymnasiet började Kicki Mutic jobba på Posten ODR i Göteborg som hanterar direktreklam och blev snabbt specialist på deras stora maskiner.

– Jag jobbade som maskinoperatör på de stora ibladningsmaskinerna, Muller Martini, och fick även utbilda nyanställda, berättar Kicki.

Erfarenheten från Posten ledde henne vidare till V-TAB som då arbetade med samma typ av maskin.

Förståelse för hela processen

– Jag har stor nytta i mitt jobb som projektledare att jag arbetat med många olika moment. Det ger mig en god förståelse för alla led, hur viktigt det är att vara noggrann, till exempel göra bra buntar och vikten av kvalitet i hela processen.

Kicki Mutic pratar snabbt och skrattar ofta. Hon gillar när det händer mycket och att ha många projekt  på gång parallellt. Hon har jobbat på V-TAB i 13 år och har under den tiden arbetat inom flera olika roller. Sedan två och ett halvt år tillbaka är hon projektledare på marknadsavdelningen på huvudkontoret i Göteborg med ansvar för ett 30-tal kunder.

En projektledare hos V-TAB tar hand om ett uppdrag från början till slut: från att fixa tidplan och göra tryckbeställning till fakturering och kvalitetsuppföljning när jobbet är klart.

– Det blir många kontakter med kunderna. Inte sällan vill kunder ha hjälp med idéer, ibland vill de ha något speciellt, något som sticker ut som till exempel en så kallad superpanorama, det vill säga fyra tabloidsidor i bredd.

– Alla kunder är unika och det är en rolig utmaning att hitta något fräckt om kunden önskar det. Ofta är det snabba puckar och då gäller det att hitta en effektiv lösning.

Trycker inom alla segment

Själv arbetar hon mest med coldset, men hon har även kunder som trycker inom flera segment och en kund som trycker inom alla segment: coldset, heatset, skylt med flera.

– Varje dag trillar det in nya beställningar och ingen dag är den andra lik. En del av mitt jobb innebär att guida kunder, att se till att de får all den information de behöver så att materialet blir så korrekt som möjligt. Det är en fråga om kvalitet och att säkerställa att kunden får en bra produkt. Peppar, peppar så har vi väldigt få reklamationer.

Utgivningsplan som håller

Kicki berättar att hon just nu har en coldsetkund som gått över till heatset.

– Det innebär att kunden måste lära sig färgkoder, andra format, andra ledtider och jag måste få fram nya trycktider och en utgivningsplan som håller. Oftast förstår kunden oss bra och vi ger all hjälp vi kan så att de känner sig trygga när de går över till annan tryckteknik.

Kickis nyfikenhet på nya tekniker sträcker sig även till hennes fritidsintresse som är silversmide. På en verkstad får hon låna verktyg och hon har en handledare som kan guida hur silvret fungerar och låter henne testa olika tekniker.

Om Kicki Mutic:
Ålder: 34
Familj: Singel, inga barn
Tidigare jobb: Började på Postens ODR efter gymnasiet och därefter kom hon till V-TAB.
Fritid: Silverssmide, tillverkar smycken, ringar och örhängen.  Och busa med brorsbarnen.

Text: PETRA LODÉN

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!