Press | V-TAB
Online 1 | Online 2
Online 1 | • Online 2

Personal och berörda fackklubbar vid V-TAB:s tryckeri i Backa i Göteborg har informerats om att företaget planerar att stänga tryckeriet senast den 31 mars 2016.

– Minskade tidningsupplagor och krav på sänkta tryckkostnader innebär att vi behöver anpassa vår kapacitet. För oss betyder det att vi måste genomföra våra planer om att stänga anläggningar tidigare än vi tänkt. Vi har inom loppet av två år stängt tryckerier i Norrtälje, Halmstad och till sommaren Örebro och nu alltså informerat om en planerad nedläggning av Backa. Jag är fullt medveten om vad detta betyder för V-TAB:s medarbetare och jag är den förste att beklaga att vi måste ta till så kraftfulla åtgärder, säger VD Peder Schumacher.

De produkter som idag trycks i Backa, däribland GP och Bohusläningen, föreslås flyttas successivt till andra V-TAB-anläggningar, huvudsakligen V-TAB Landvetter.

Totalt kan ca 130 av V-TAB:s medarbetare bli berörda av den föreslagna nedläggningen. MBL-förhandlingar med berörda fackklubbar inleds inom kort.

För mer information, kontakta:
Peder Schumacher, VD V-TAB E-post: peder.schumacher@v-tab.se Tel: 070-562 40 87
Anna Norlander, Informationsansvarig V-TAB E-post: anna.norlander@v-tab.se Tel. 076-114 11 23

 

De senaste årens upplagetapp för dagstidningar påverkar Nordens största tryckerikoncern V-TAB. En konsekvens är att tryckerianläggningen i Norrtälje med 35 anställda kommer att läggas ned i december 2014.

–      V-TAB agerar på en marknad som förändras snabbt. Tidningarna tappar stort både på annonsintäkter och i upplaga. Det betyder minskade intäkter för oss och gör att vi behöver strukturera om verksamheten. För anläggningen i Norrtälje ser vi tyvärr ingen annan möjlighet än att stänga och flytta produktionen till andra tryckerier inom V-TAB, säger V-TAB:s vd Peder Schumacher.

I Norrtälje trycks förutom dagstidningarna Norrtelje Tidning, Mitt-i och ETC även tidskrifter och direktreklam. Ett varsel om uppsägningar har lämnats och MBL-förhandlingar inleds inom kort. Produktionen kommer successivt att flyttas till anläggningar i bland annat Västerås och Södertälje.

För mer information, kontakta:

Anna Norlander, informationsansvarig V-TAB
E-post: anna.norlander(a)v-tab.se
Tel. 076-114 11 23

Peder Schumacher, vd V-TAB
E-post: peder.schumacher(a)v-tab.se
Tel: 070-562 40 87

 

Om V-TAB

V-TAB är Nordens största tryckerikoncern med verksamhet på 10 anläggningar i Sverige. Den huvudsakliga verksamheten är tryckning av dagstidningar, periodiska tidskrifter och direktreklam, samt produktion av skyltar och butikskommunikation. V-TAB har cirka 800 medarbetare och omsätter drygt 2 miljarder kronor. Största ägare i V-TAB är Stampen Media Group.  www.v-tab.se

 Om Stampen Media Group
V-TAB ingår i Stampen Media Group, en av Sveriges största mediekoncerner med ambitionen att driva utveckling i branschen. I Stampen Media Group ingår även flertalet stora mediehus samt Stampen Media Partner med starka positioner inom digitala medier, kommunikationstjänster och utomhusreklam. www.stampen.com

LRF Media väljer V-TAB för tidskrifter

LRF Media har i dagarna skrivit avtal med tryckerikoncernen V-TAB för 23 av sina titlar.
– Detta är den största förflyttningen av tidskriftstryck inom heatset i Sverige. Självklart är vi oerhört stolta över affären, säger Bo Karleving försäljningschef inom Tidskrifter.

LRF Media har i många år tryckt tidningarna Land Lantbruk och ATL i coldset på V-TAB i Västerås. Under de senaste åren har V-TAB breddat sitt erbjudande och bland annat investerat i Sveriges modernaste heatsetpress i Vimmerbyanläggningen.

– Vi har alltid haft ett gott samarbete med V-TAB. De levererar med hög kvalitet och leveranssäkerhet. Nu när V-TAB har breddat sitt utbud känns det naturligt att flytta över merparten av våra tidskrifter till V-TAB, säger Ruben Jacobsson, VD för LRF Media.

De 23 titlarna har redan börjat tryckas på V-TAB i Vimmerby. Några av titlarna är Allt om vin, Populär Historia, Båtnytt och Hästmagazinet.

Om V-TAB
V-TAB är Nordens största tryckerikoncern med verksamhet på 10 anläggningar i Sverige. Den huvudsakliga verksamheten är tryckning av dagstidningar, periodiska tidskrifter och direktreklam, samt produktion av skyltar och butikskommunikation. V-TAB har cirka 850 medarbetare och omsätter drygt 2 miljarder kronor. Största ägare i V-TAB är Stampen Media Group. www.v-tab.se 

 

Om LRF Media 
Förlaget LRF Media är ett helägt dotterbolag till Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och har sitt huvudkontor i Stockholm men har också kontor i Malmö och Torsby. LRF Media har cirka 350 anställda och omsätter drygt 500 miljoner kronor. LRF Media utger bland annat tidningen Land och ger ut marknadsledande titlar inom jord- och skogsbruk. Förlaget utger också magasin  inom  trädgård, jakt, fiske, hund, häst, båt, historia och motor . www.lrfmedia.se

För mer information, kontakta:

Bo Karleving, försäljningschef Tidskrifter V-TAB
E-post: bo.karleving@v-tab.se 
Tel. 010-480 62 41

Anna Norlander, informationsansvarig V-TAB
E-post: anna.norlander@v-tab.se 
Tel. 076-114 11 23

V-TAB är årets bästa tryckeri!

Tryckerikoncernen V-TAB mottog igår kväll pris för årets bästa tryckeri i kategorin daglig upplaga över 100 000 ex i Tidningsutgivarnas tävling. Det var V-TAB Norrtälje som vann med produkten Norrtelje tidning.

– Att vi vann handlar mycket om de engagerade medarbetare vi har som är flitiga med att hela tiden utveckla tryckprocessen, säger Fredrik Gabrielsson platschef på V-TAB Norrtälje.

– Vi har höga kvalitetskrav på alla våra tryckerier och är mycket glada att få uppmärksamhet för det. Det är roligt att många av våra tryckerier var nominerade i tävlingen och speciellt roligt är det förstås för vinnaren V-TAB Norrtälje, säger V-TAB:s vd Peder Schumacher.

Prisutdelningen ägde rum igår kväll i samband med Tidningsutgivarnas branschdagar, med fest och galamiddag på Berns salonger.

V-TAB ingår i Stampen-gruppen och är Nordens största tryckerikoncern med 11 anläggningar i Sverige. Vi trycker bl a dagstidningar, tidskrifter, direktreklam, skyltar, böcker och kataloger. Med drygt 900 medarbetare omsätter vi ca 2 miljarder kronor. v-tab.se. 

Stampen-gruppen är en av Sveriges största mediekoncerner med ambitionen att driva utvecklingen i branschen. Inom Stampen finns flertalet stora mediehus, Nordens största tryckerikoncern V-TAB och Stampen Media Partner med starka positioner inom digitala medier, kommunikationstjänster och utomhusreklam

För mer info, kontakta: 

Peder Schumacher, vd V-TAB
Tel: 070-562 40 87

Anna Norlander, informationsansvarig V-TAB
Tel: 076-114 11 23

Fredrik Gabrielsson, platschef V-TAB Norrtälje
Tel: 070-232 36 37

Nytt superformat gav SIBA:s försäljning extra skjuts

Inför den intensiva sommarrean stack SIBA i Norge ut hakan och skickade ut DR i det nya formatet superpanorama.
– Efter förslag från vår trycksamarbetspartner V-TAB valde vi att pröva superpanorama. Vi såg en tydlig DR-effekt den aktuella veckan, vilket delvis kan bero på det uppseendeväckande formatet, säger Victor Bengtsson, landschef för SIBA Norge.

Superpanorama, där sidorna viks in i mitten, ger en annons som spänner över fyra sidor tabloid i bredd. Formatet är framtaget av V-TAB. SIBA i Norge är först ut inom hemelektronikbranschen att använda sig av superpanorama i sina DR.
– Vi ville göra något för att sticka ut. Tillsammans med våra andra marknadsföringsåtgärder bidrog det nya formatet till högre omsättning och större kundtillströmning, säger Victor Bengtsson.
SIBA:s samarbete med V-TAB sträcker sig över 15 år, och koncernen trycker samtliga reklamblad för SIBA:s kampanjer i Norge, Sverige och Danmark. Efter önskemål om att vilja göra något annorlunda som syns, förslog V-TAB det nya superformatet.

Om V-TAB 
V-TAB är Nordens största tryckerikoncern med verksamhet på 11 anläggningar i Sverige. Den huvudsakliga verksamheten är tryckning av dagstidningar, periodiska tidskrifter och direktreklam, samt produktion av skyltar och butikskommunikation. V-TAB har cirka 950 medarbetare och omsätter drygt 2 miljarder kronor. Största ägare i V-TAB är Stampen-gruppen. www.v-tab.se

Om SIBA 
SIBA är ett av Nordens ledande detaljhandelsföretag inom hemelektronik. SIBA säljer produkter inom radio & TV, data & telefoni och hus & hem till både privat- och företagskunder. Huvudkontoret ligger i Göteborg. SIBA:s affärsidé bygger på att kunna tillgodose kundernas behov av hemelektronik. Målet är att kunna erbjuda kunderna den bästa kombinationen av pris och service. www.siba.no

Anna Norlander, informationsansvarig V-TAB
E-post: anna.norlander@v-tab.se 
Tel. 076-114 11 23

Fler livsstilsmagasin trycks i Vimmerby

– V-TAB toppar med hypermodern magasinspress.
Nu trycker V-TAB i Vimmerby på startknappen till en unik japansk magasinspress med sikte på att ta hem ännu mer av den nordiska magasinsmarknaden. 

– Den nya tryckpressen är som gjord för livsstilsmagasin om resor, båtar, mat, mode och whisky med mellanstora upplagor. Det finns inget som slår den där, säger Joachim Andersson, försäljningschef magasin, V-TAB. 

V-TAB i Vimmerby är specialiserade på så kallade ”short run magazines”, det vill säga magasin med mindre och mellanstora upplagor. Med den nya magasinspressen breddas möjligheterna, både vad det gäller sidantal och upplaga. Resemagasinet Vagabond och affärsmagasinet DI Weekend hör till de första som rullar mellan valsarna.

– Pressen ställer om till nästa jobb på nio minuter, vilket är blixtsnabbt, och tack vare det precisa färginställningssystemet justeras färgerna på rekordtid. Sammantaget minskar detta också makulaturen med flera tusentals ex, säger Joachim Andersson.

Man kan också samköra jobb med systermaskinen, en Komori System 38S, vilket ökar flexibiliteten avsevärt.

– Det är väldigt roligt för det här är den andra investeringen på den här tekniknivån i Vimmerby. Nu kan vi trycka fler magasin för fler kunder och dessutom garantera färghållningen, eftersom pressarna är av samma fabrikat.

V-TAB i Vimmerby håller erkänd världsklass när det gäller att köra Komori-pressar. Så omtalat snabba och med så hög kvalitet att flera sällskap från andra länder varit på plats för att studera hur man gör.

V-TAB har nyligen påbörjat en omvälvande resa i tryckeribranschen med konsolidering, investeringsvilja och innovation i sikte. Målet är att bli en ännu starkare marknadsledare och dubblera omsättningen de närmaste tre åren.

– Det här visar att vi verkligen satsar för framtiden. Vi har tagit ett innovationssteg mot miljövänligare och ännu mer kostnadseffektiv heatsetproduktion – samtidigt som vi stärker positionen i norra Europa, säger Peder Schumacher, vd för V-TAB.

Maskinen finjusteras just nu i Vimmerby och det officiella startskottet firas med småländsk raggmunk och ostkaka i Vimmerby den 10 maj.

V-TAB är Nordens största tryckerikoncern med verksamhet på 11 anläggningar i Sverige. Den huvudsakliga verksamheten är tryckning av dagstidningar, periodiska tidskrifter och direktreklam, samt produktion av skyltar och butikskommunikation. V-TAB har cirka 950 medarbetare och omsätter drygt 2 miljarder kronor. Största ägare i V-TAB är Stampen-gruppen. www.v-tab.se 

Stampen-gruppen är en snabbt växande mediekoncern som är en av Sveriges största ägare av dagstidningar. I Stampen ingår också digitala  medier, tryckerier, distributionsbolag och gratistidningar. Stampen omsätter över 5 miljarder kronor.www.stampen.com

För mer info, kontakta:

Peder Schumacher, vd, V-TAB, tel: 070-562 40 87

Anna Norlander, informationsansvarig, V-TAB, tel: 076-114 11 23

Joachim Andersson, försäljningschef magasin, V-TAB, tel: 070-525 94 25

Färska bilder från firandet i Vimmerby och på maskinen finns på: www.v-tab.se/press

Minskad efterfrågan på kataloger och begränsade möjligheter på boksidan är bakgrunden till att V-TAB avser att stänga bok- och katalogtryckeriet i Avesta.

– Vi har sett en kraftigt minskad efterfrågan på katalogproduktionen. Och inom boksegmentet är konkurrensen stenhård, där produceras det mesta utomlands. Vi har länge haft lönsamhetsproblem på tryckeriet och ledningens bedömning är att verksamheten inte heller i framtiden kommer att bli lönsam, säger VD Peder Schumacher.

Cirka 40 personer på tryckeriet i Avesta berörs om tryckeriet läggs ned. Berörda fackförbund har informerats och MBL-förhandlingar inleds snarast. Företaget har för avsikt att avveckla verksamheten så snart som möjligt med hänsyn till de kundåtaganden som finns.

– Detta känns mycket tråkigt, men den dåliga lönsamheten gör att vi ändå ser det som ett nödvändigt steg för att kunna utveckla andra delar av vår verksamhet, säger Peder Schumacher.

V-TAB är Nordens största tryckerikoncern med verksamhet på 13 anläggningar i Sverige. Den huvudsakliga verksamheten är tryckning av dagstidningar, periodiska tidskrifter, direktreklam, produktion av skyltar och butiksreklam och bok- och katalogtryck. Stora kunder är Göteborgs-Posten, Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Dagens Industri och Metro. V-TAB har cirka 950 medarbetare och omsätter omkring 2 miljarder kronor. Största ägare i V-TAB är Stampen-gruppen. www.v-tab.se 

STAMPEN-GRUPPEN är en snabbt växande mediekoncern som idag är en av Sveriges största ägare av dagstidningar. I Stampen-gruppen ingår också digitala medier, distributionsbolag och gratistidningar. Stampen omsätter över 
5 miljarder kronor.www.stampen.com

För mer information, kontakta: 
Peder Schumacher, VD V-TAB
Tel: 070- 562 40 87
E-post: peder.schumacher@v-tab.se

V-TAB strukturerar om verksamheten för tryck av direktreklam och tidskrifter. Ca 85 medarbetare berörs direkt eller på sikt av förändringen. Samtidigt planeras utbyggnad av tryckeriet i Vimmerby och investering i Sveriges modernaste magasinspress.

– Genom vår storlek och geografiska spridning har vi möjlighet att flytta uppdrag mellan anläggningarna. Det gör att vi kan utnyttja kapaciteten på bästa sätt, men det innebär också överkapacitet på en del anläggningar. Vi har en situation där upplagor och sidomfång minskar för direktreklam och tidskrifter, till viss del även för dagstidningar. Det gör att vi behöver anpassa vår verksamhet och minska bemanningen. De medarbetare som blir berörda kommer att få hjälp genom de omställningsföretag som vi samarbetar med, säger V-TAB:s VD Peder Schumacher.

Utbyggnaden av tryckeriet i Vimmerby kommer att öka kapaciteten inom magasinstryck. I Vimmerby finns redan idag en toppmodern utrustning och den kommande investeringen innebär att V-TAB nu får en tryckpress som inte har någon motsvarighet i Sverige.

– Vi måste både gasa och bromsa och anpassa vår verksamhet till marknaden. Vi vill få en långsiktig lönsamhet och förbättra resultatet. Vissa delar av verksamheten måste därför utvecklas samtidigt som vi måste dra ner på andra håll i koncernen. Vimmerby är en anläggning som vi har valt att satsa på och bygga ut, säger Peder Schumacher.

Sedan tidigare har V-TAB beslutat att lägga ner heatsettryckerierna i Östertälje, Falköping och Kungsbacka. Med dagens besked kommer totalt ca 135 medarbetare att bli berörda.

V-TAB är Nordens största tryckerikoncern med verksamhet på 14 anläggningar i Sverige. V -TAB:s huvudsakliga verksamhet är tryckning av dagstidningar, periodiska tidskrifter, direktreklam, produktion av skyltar och butiksreklam och bok & katalogtryck. Stora dagstidningskunder är Göteborgs-Posten, Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet, Dagens Industri och Metro. V-TAB har ca 950 medarbetare och omsätter ca 2 miljarder kronor. Största ägare i V-TAB är Stampen-gruppen.
www.v-tab.se

STAMPEN-GRUPPEN är en snabbt växande mediekoncern som idag är en av Sveriges största ägare av dagstidningar. I Stampen-gruppen ingår också digitala medier, tryckerier, distributionsbolag och gratistidningar. Stampen omsätter över 5 miljarder kronor. www.stampen.com

För ytterligare information om V-TAB, kontakta:

Fredrik Hernnäs, vVD och produktionschef
Tel: 070-523 00 88
E-post: fredrik.hernnas@v-tab.se

Tryckerikoncernen V-TAB samlar heatsetproduktionen i Vimmerby

För att öka tryckkapaciteten och bredda kunderbjudandet har V-TAB under de senaste åren förvärvat flera heatsetanläggningar. Idag informerades personalen på V-TAB om ledningens avsikt att stänga anläggningarna i Kungsbacka, Falköping och Östertälje och samla företagets heatsetproduktion i Vimmerby.

Detta berör ca 50 medarbetare på V-TAB. Åtgärderna är ett led i att stärka konkurrenskraften och fortsätta utveckla V-TAB inom heatsetområdet.

– Det är självklart ingen bra situation för personalen på de anläggningar vi stänger. Vi bedömer att åtgärderna är nödvändiga dels för att säkerställa företagets långsiktiga lönsamhet, dels för att kunna utveckla vårt erbjudande till kunderna. Planen är att flytta tryckutrustning från anläggningen i Falköping till V-TAB Vimmerby. I Vimmerby har vi redan idag en toppmodern utrustning och ligger i framkant med magasinstryck, säger V-TAB:s VD Peder Schumacher.

MBL-förhandlingar inleds inom kort.

V-TAB är Nordens största tryckerikoncern med verksamhet på 14 anläggningar i Sverige. V -TAB:s huvudsakliga verksamhet är tryckning av dagstidningar, periodiska tidskrifter, direktreklam, produktion av skyltar och butiksreklam och bok & katalogtryck. Stora dagstidningskunder är Göteborgs-Posten, Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet, Dagens Industri och Metro. V-TAB har ca 950 medarbetare och omsätter ca 2 miljarder kronor. Största ägare i V-TAB är Stampen-gruppen.
www.v-tab.se

Stampen-gruppen är en snabbt växande mediekoncern som idag är en av Sveriges största ägare av dagstidningar. I Stampen-gruppen ingår också digitala medier, tryckerier, distributionsbolag och gratistidningar. Stampen omsätter över 5 miljarder kronor.
www.stampen.com

Ny inköpschef på tryckerikoncernen V-TAB

Viktoria Sandblom blir ny inköpschef på V-TAB och får ett övergripande ansvar för företagets inköpsprocesser. V-TAB befinner sig i ett expansivt skede och genom rekryteringen av ny inköpschef ska företaget ta viktiga steg mot samordning av inköpskanaler och utveckling av inköpsarbetet.

Viktoria, som har lång erfarenhet av internationellt inköpsarbete, kommer närmast från en tjänst som Category Leader inom IKEA.

– Jag tror att framgångsrika affärer skapas genom goda relationer med kunder och leverantörer och genom att långsiktigt generera bra resultat för alla parter. Jag ser fram emot att få vara med och utveckla det här arbetet på V-TAB, säger Viktoria.

– Inköpsprocessen spelar en betydelsefull roll för V-TAB i det expansiva skede vi befinner oss i. Som strategisk samarbetspartner vill vi försäkra våra kunder att vi håller bästa möjliga effektivitet och professionalism i hela flödet från leverantör till kund. Jag är övertygad att Viktoria har den erfarenhet och de kvaliteter som krävs för att utveckla och vässa inköpsfunktionen, säger V-TAB:s VD Peder Schumacher.

Viktoria Sandblom tillträder tjänsten i maj.

V-TAB är Nordens största tryckerikoncern med verksamhet på 14 anläggningar i Sverige. V -TAB:s huvudsakliga verksamhet är tryckning av dagstidningar, periodiska tidskrifter, direktreklam, produktion av skyltar och butiksreklam och bok & katalogtryck. Stora dagstidningskunder är Göteborgs-Posten, Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet, Dagens Industri och Metro. V-TAB har ca 950 medarbetare och omsätter ca 2 miljarder kronor. Största ägare i V-TAB är Stampen-gruppen.
www.v-tab.se

STAMPEN-GRUPPEN är en snabbt växande mediekoncern som idag är en av Sveriges största ägare av dagstidningar. I Stampen-gruppen ingår också digitala medier, tryckerier, distributionsbolag och gratistidningar. Stampen omsätter över 5 miljarder kronor. www.stampen.com

För ytterligare information om V-TAB, kontakta:
Peder Schumacher, VD V-TAB
Tel: 070- 562 40 87
E-post: peder.schumacher@v-tab.se

V-TAB stänger tidningstryckeri i Göteborg

Skrivet 2015-01-16

Personal och berörda fackklubbar vid V-TAB:s tryckeri i Backa i Göteborg har informerats om att företaget planerar att stänga tryckeriet senast den 31 mars 2016. - Minskade tidningsupplagor och krav på sänkta tryckkostnader innebär att vi behöver anpassa vår kapacitet. För oss betyder det att vi måste genomföra våra planer om att stänga anläggningar tidigare än vi tänkt. Vi har inom loppet av två år stängt tryckerier i Norrtälje, Halmstad och till sommaren Örebro och nu alltså informerat om en planerad nedläggning av Backa. Jag är fullt medveten om vad detta betyder för V-TAB:s medarbetare och jag är den förste…

Läs mer

V-TAB stänger tryckeriet i Norrtälje


Skrivet 2014-01-16

De senaste årens upplagetapp för dagstidningar påverkar Nordens största tryckerikoncern V-TAB….

LRF Media väljer V-TAB för tidskrifter


Skrivet 2013-06-18

LRF Media har i dagarna skrivit avtal med tryckerikoncernen V-TAB för…

V-TAB är årets bästa tryckeri!


Skrivet 2012-10-12

Tryckerikoncernen V-TAB mottog igår kväll pris för årets bästa tryckeri i…

Nytt superformat gav SIBA:s försäljning extra skjuts


Skrivet 2012-09-04

Inför den intensiva sommarrean stack SIBA i Norge ut hakan och…

Fler livsstilsmagasin trycks i Vimmerby


Skrivet 2012-05-10

– V-TAB toppar med hypermodern magasinspress. Nu trycker V-TAB i Vimmerby…

V-TAB avser att stänga tryckeriet i Avesta


Skrivet 2012-01-16

Minskad efterfrågan på kataloger och begränsade möjligheter på boksidan är bakgrunden…

V-TAB ökar på magasin och minskar på direktreklam


Skrivet 2011-06-01

V-TAB strukturerar om verksamheten för tryck av direktreklam och tidskrifter. Ca…

Tryckerikoncernen V-TAB samlar heatsetproduktionen i Vimmerby


Skrivet 2011-04-04

För att öka tryckkapaciteten och bredda kunderbjudandet har V-TAB under de…


Gå till arkivet för pressreleaser