Online 1 | Online 2
Online 1 | • Online 2

En svartvit vinnare

Med ett fotografi taget under ett gympapass kammade Håkan Nordström från Tidningen 7:an hem priset för Årets bild under Grodden-galan i Stockholm. I juryn satt V-TAB:s bildkommunikatör Mikael Lindgren som föll pladask för känslan i den svartvita bilden.

Det var år 2007 som Gratistidningarnas Förening (GTF) instiftade priset Grodden. Man ville på detta sätt uppmärksamma alla flitigt arbetande personer i branschen, från journalister till fotografer och annonsförsäljare.  Första året delade man ut pris i tre kategorier, men sedan dess har Grodden växt till sig. Vid årets gala tävlades det i åtta kategorier, bland annat Bästa reportage, Bästa digitala initiativ och Årets gratistidning.

Mikael Lindgren, som arbetar som bildkommunikatör på V-TAB, sitter i juryn för kategorin Årets bild och vet vad ett bra foto betyder för en berättelse:
– Om en kund är missnöjd med en tryckt tidning, handlar det oftast om bilderna. Därför är det en väldigt central del av vårt arbete. Vi vill att våra kunder ska vara nöjda när tidningen kommer från tryck och därför erbjuder vi experthjälp i form av bild- och dokumentsupport, säger han.

Årets vinnare firade med champagne
I Årets Bild-juryn ingick även Mikael Lindgrens V-TAB-kollegor Per Raneke och Per Briland. Till vinnare utsågs Håkan Nordström som den 27 mars fick motta priset för sitt fotografi ”Mammagympa”. – Det kändes väldigt roligt att det var just min bild som vann. Jag kunde dessvärre inte delta under själva galan, men jag och min fru firade med lite champagne när jag fick veta att min bild hade vunnit, säger Håkan Norström, fotograf på Tidningen 7:an, över telefon.

Den vinnande bilden föreställer ett mammagympapass. I förgrunden står en man i headset med två skrikande bebisar under armarna. Bilden var den enda svartvita bland bidragen. – Vi föll för känslan i bilden. Det är väldigt ovanligt med svartvita bilder i tidningar idag och därför kändes det extra roligt att det blev just Håkans bild som vann, säger Mikael Lindgren.
Grodden-foto-H+Ñkan-Nordstr+Âm

Varför är det så ovanligt med svartvita bilder, tror du?
 – Man kan trycka fyrfärgsbilder på ett väldigt bra och billigt sätt idag, vilket gör att man väljer det alternativet av bara farten. Det är viktigt att inte glömma bort de svartvita bilderna på grund av detta. Känslan blir annorlunda när man utesluter färgerna och låter ljus och skuggor framträda istället, säger Mikael Lindgren.

Faktaruta:
Juryn motivering till Årets bild: ”En bild som visar flera olika dimensioner av mammagympa. Omständigheterna gör att ledaren Magnus Lindberg får hålla barnen medan deras mamma gympar. Bilden vinner sannolikt på att vara svartvit då det väsentliga i situationen framkommer utan att färgerna stör innehållet.”

Författat av: Linnea Wermeling
Foto: Håkan Norström

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!