Online 1 | Online 2
Online 1 | • Online 2

Calles bästa tips: Håll dig lugn

calle-emander

En säljares vardag är ofta stressig. Men det gör inte Calle Emander något. Han beskriver sig själv som en lugn person privat och den känslan försöker han behålla även på jobbet.

Säljaren Calle Emander har sin arbetsplats hos Norrtelje Tidning. Till ljudet av redaktionens smattrande tangenter guidar han kunder och säljer tryck. Här har han suttit sedan 2001 när han började på V-TAB.
– Då hade vi ett tryckeri i  lokalen som jag kunde visa för kunderna. Det var härligt att mötas av lukten från tryckeriet varje dag. Och självklart var det bra att kunna visa kunderna kvaliteten på våra produkter, säger han.

I dag får han istället åka till något av de andra tryckerierna i närheten, i första hand Västerås och Södertälje, för att visa de färdiga produkterna. Men det är inget problem, enligt honom.
– Trots att vi har stängt flera tryckerier har inte tryckkvaliteten blivit sämre. Vi har varit tvungna att effektivisera verksamheten, säger han.

Byte av tryckeri
Calle Emander berättar om V-TAB:s trogna kund, tidningsentreprenören Karl-Heinz Forsberg. Innan tryckeriet i Örebro stängde hade han tryckt sina tidningar där i trettio år.
– Efter stängningen var vi tvungna att flytta trycket av hans tidningar till Landvetter.  Flytten var inte helt oproblematisk, men tack vare vårt fina samarbete löste sig allt. Nu trycker vi tidningar som aldrig förr! Förhoppningsvis får vi jobba tillsammans i många år framöver, säger han.
Innan Calle Emander började arbeta som säljare, med specialistkompetens inom offentliga upphandlingar, var hans nisch internetshopping.
– Under slutet av nittiotalet arbetade jag på Telia som hade börjat satsa på internetshopping. Men de var nog lite tidigt ute och deras tjänst dog ut. Eftersom jag bor i Roslagen hörde jag av mig till V-TAB och det visade sig att de behövde folk, så jag sökte och fick chansen, säger han.
Och på frågan vad som är bäst med hans uppdrag är svaret enkelt.
– Kunderna är utan tvekan det bästa med mitt jobb! Och alla kontakter inom organisationen. Jag är ute och träffar folk ute hela tiden. En eller två dagar i veckan är jag på kontoret, resten är jag ute och reser och träffar kunder, säger han.
Fotboll på fritiden
På fritiden spelar han gärna golf och tar med sina barn på fotbollsmatcher. Favoritlaget är Malmö FF och Zlatan är en given favorit. Det är inte mycket som skiljer Calles privatperson från hans professionella personlighet. Han är naturlig i alla lägen.
– Jag har gjort det ganska enkelt för mig och är mig själv i alla situationer. Jag är ganska lugn av mig privat och behåller den känslan även under stressiga perioder på jobbet. Att vara naturlig funkar i nästan alla situationer, säger han.

Fakta:
Namn: Calle Emander
Gör: Säljare på V-TAB
Ålder: 48 år
Familj: Fru och tre barn.
Bor:  Utanför Norrtälje i Rimbo
På fritiden: På sommaren spelar jag golf och på vintern går jag på gymmet.
Jag är från Malmö och har två sporttokiga grabbar. Vi går ofta på sportevenemang tillsammans, vilket är kul.

Författad av: Linnea Wermeling
Fotograferad av: Tobias Ohls

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!